Efektywność nauki w dużym stopniu zależy od dwóch czynników – koncentracji i pamięci. Pierwszy pomaga w pochłanianiu materiału, z kolei drugi w jego przyswajaniu, dlatego warto dbać o ich doskonalenie.
Koncentracja to umiejętność skupiania uwagi na konkretnym działaniu, sytuacji czy przedmiocie. Jej utrzymanie jest nam potrzebne do tego, by produktywnie wykorzystać czas przeznaczony na wykonywanie danej czynności. Koncentracji poświęciliśmy jeden z naszych kursów, dlatego postawiliśmy przybliżyć kilka istotnych informacji na temat tej umiejętności. Odpowiednie skupienie osiągamy wtedy, gdy jesteśmy wypoczęci, dobrze odżywieni (w tym wypadku kluczowa jest właściwa dieta) i dotlenieni. Należy pamiętać, że utrzymanie koncentracji nie należy do łatwych zadań. Koncentrowanie się wymaga od naszego organizmu ogromnego wysiłku, dlatego musimy mu dostarczyć właściwych składników. Przejdźmy więc do wspomnianych nawyków żywieniowych.
Zbilansowana dieta to również nie lada wyzwanie, ale warte każdego wysiłku. Należy ją stosować przynajmniej kilka miesięcy, by zauważyć efekty. Aby pobudzić nasz mózg do efektywnej pracy, musimy dostarczyć mu odpowiednią ilość energii, którą najlepiej czerpać z węglowodanów złożonych. Znajdują się one w następujących produktach:
Ich spożywanie znacząco poprawi poziom naszej koncentracji, a kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 udoskonalą naszą pamięć. Te z kolei można znaleźć w rybach (w szczególności w makreli, sardynkach i tuńczyku) oraz orzechach. Należy je jeść 3 razy w tygodniu.
Na poprawę pamięci duży wpływ ma również żelazo, które uczestniczy w transporcie tlenu do mózgu. A jak już wspomnieliśmy wcześniej, dotleniony mózg to sprawny mózg. Żelazo znajdziemy w:
Węglowodany, tłuszcze i żelazo z pewnością poprawią efektywność naszego „komputera”, ale warto dostarczyć mu jeszcze trochę witamin.
3 witaminy w szczególności poprawiają wydolność naszego mózgu. Witaminę C znajdziemy w czarnych porzeczkach, czerwonej papryce i natce pietruszki. Źródłem witaminy A są marchew, morela i brokuł. Witaminę E pozyskujemy spożywając oleje roślinne, orzechy, migdały i nasiona słonecznika. Nie zapominajmy również o wodzie. Jej brak jest odpowiedzialny za spadek koncentracji i problemy z pamięcią. Aby zapobiec odwodnieniu, należy pić przynajmniej 1,5 litra wody dziennie. Dzięki temu nasz układ nerwowy będzie pracował prawidłowo.
O właściwej diecie i nawodnieniu należy pamiętać przez cały rok. Lato to znakomity okres do jej rozpoczęcia, bo właśnie wtedy na sklepowych półkach dostępne są najsmaczniejsze owoce i warzywa. A jak wiadomo, odpowiednia pamięć i koncentracja to klucz do sukcesu. Więcej informacji na ten temat zamieściliśmy w naszym Kursie Koncentracji.
J.R.
„Mnemotechniki niesamowicie przyśpieszają i upraszczają naukę.”
„Mapy myśli są tak przydatne, że się tylko w zasadzie spojrzy i już się wie, o o co chodzi.”
„Ortografia jest ciekawa, śmieszna i pozytywna (...)”
„Kiedy zapominam jak się pisze dany wyraz, to zaraz przypominam sobie postacie i już wiem jak się pisze ten wyraz.”
„Robię mniej błędów ortograficznych.”